top of page

Creativiteit

Creativiteit! Het lijkt alsof sommige mensen er mee geboren worden. Maar net als leren tekenen, denk ik dat je ook dit kunt oefenen, kunt trainen en zeker kunt leren.


En daar zijn genoeg boeken over. Voor mij begint creativiteit, heel eenvoudig, met het combineren van twee dingen die niet bij elkaar horen.


"Poëzie & politiek" bijvoorbeeld. Op deze manier ontstaat er al een beetje spanning. Wrijving. Maar als tekenaar combineer ik natuurlijk het allerliefst, twee VISUELE dingen. Bijvoorbeeld: Een vork en een auto. Een ooievaar en een telefoon. Een televisie en een hoed.


Voor mij levert dat al meteen leuke plaatjes op.

De truc van een sterke cartoon of verhaal is natuurlijk om het relevant te maken aan wat je wil vertellen. Om daar te komen zul je moeten blijven zoeken. Open moeten blijven staan voor nieuwe gedachtes, nieuwe inzichten... En daarvoor heb je eigenlijk iets heel anders nodig denk ik vaak...


Namelijk: géén oordeel.


Als je zoekt naar creativiteit is alles geoorloofd. Geen gedachte is fout. Of goed. Alles is. Alles kan gecombineerd worden, alles mag en kan. Het is leren om vrij te associëren.


Als ik dat kan laten gebeuren, sta ik mezelf ook toe om creativiteit te laten ontstaan. Mezelf te verbazen over nieuwe mogelijkheden. Nieuwe ideeën. Niet bang te zijn voor het mengen van beelden. Zien dat er vanzelf iets kan ontstaan. Zolang je maar zonder oordeel kunt fantaseren.


En soms denk ik; zou het niet fijn zijn als we dit in het echte leven ook wat meer konden toepassen? Dat we bijvoorbeeld, zoiets als een azielzoekerscentrum, niet als iets engs zien.


Maar als een mogelijkheid.


Een unieke kans om twee vreemde culturen te combineren. Te kijken wat er gebeurd. Kansen te zien. Kennis te delen. Verhalen te delen en te leren van elkaar. Maar in plaats van creatief te kijken, te fantaseren over wat er allemaal zou kunnen ontstaan. Zien we vaak problemen en angsten... en ontstaan er twee kampen. Wij en zij.


Creativiteit betekend voor mij; vrij kunnen associëren. Zonder oordeel. Vrij van angst. Creativiteit is voor mij vrij rondrennen en spelen, in je eigen brein.


Ik denk dat we allemaal creatief geboren worden. Als een leeg blad. Vrij van oordeel. Maar gaande weg doen we allemaal ervaringen op. Leren we oordelen. En vooral ver-oordelen.


Creatief zijn is misschien ook wel dingen afleren. Los laten.


Voor mij is creatief zijn, het aandurven om weer kind te zijn."Oud worden is de kunst van het jong blijven"

11 weergaven

Comments


bottom of page