top of page

BlokjeAls klein jochie was ik altijd op de vlucht voor de politie.


Verstrikt in meerdere overvallen en achtervolgingen. Racen in gestolen auto's over allerlei vluchtroutes. Over een kapotte brug springen. Door grote container vrachtwagens knallen, om zo met een gigantische explosie, te ontkomen aan de lange arm van de wet.


Allemaal echt gebeurd, bij ons thuis op de mat, met een lekker glas limonade erbij.


Daar is het fantaseren, het dagdromen, het creëren van verhalen, begonnen. En na een tijdje wilde ik dat natuurlijk tekenen! Uiteraard geïnspireerd door 'De Donald Duck', maar ook door TV-series als The A-Team, The Dukes of Hazard of Knight-Rider. Vaak gingen mijn avonturen dan ook over snelheid en stoere auto's.


Maar bij het lezen van andere strips merkte ik al vlug dat alle wagens zoveel sneller leken te gaan. Veel sneller dan mijn eigen kleine vierkante frutseltjes op wielen. En dus begon ik te experimenteren. Eerst door simpelweg honderden snelheid streepjes achter mijn frutseltje te zetten.


Maar al snel begreep ik dat dit maar een gedeelte van de oplossing was. 


In andere strips zag ik, hoe er een vreemd, derde lijntje wegliep van dat vierkante autootje... Geen idee waarom... maar ik zag het overal terug in alle strips die ik las. Eens proberen! ...En langzaam maar zeker kwam ik in de buurt van een ‘echtere’ auto.Na keer op keer proberen en proberen, kreeg ik langzaam grip op iets wat later "perspectief" bleek te heten. Destijds had ik natuurlijk geen idee wat ik aan het doen was, maar ik kopieerde wat ik zag en ik voelde dat ik iets op het spoor was...


Als je iets wilt tekenen begin je vaak met een circel. Een blokje of kubus. Het zijn de basisstenen om mee te bouwen. En tot op de dag van vandaag, elke keer als ik een kubusje teken... moet ik terugdenken aan die tijd van ontdekken, spelen en leren...


...en ervaar ik een warm blokje geluk.


23 weergaven
bottom of page