top of page

SPORT!Als darten en schaken een sportieve bezigheid zijn, dan tekenen ook.


Brech en ik mountainbikten vroeger vaak. En daarbij moesten we natuurlijk altijd eerst even opwarmen. In het tempo komen, in de flow. Om daarna los te kunnen gaan, met sprongetjes, steile klimmetjes en snelle afdalingen. Puffend over de heuvels van Nijmegen! Nat van het zweet, door die eerste plas water! Splash! ...en onder de modder! Twee uur ploeteren later was de koek wel op en was het meestal wel weer tijd om naar huis te gaan. Relaxed berg af. Rollend naar huis. De cooling down. Thuis gekomen, een warm soepje, een warme douche, om daarna lekker voldaan te crashen op de bank.


Dat sporten zie ik ook wel terug bij ons tekenclubje. De Drink and Draw avonden zijn heel relax. Beetje doodlen. Beetje schetsen, lekker spelen. Dit in tegenstelling tot de model teken avonden. Die zijn pittiger. Daar komt veel meer focus bij kijken. Kijken naar het model. Kijken naar je papier. Kijken. tekenen. Kijken. tekenen.


Een sportschool voor je visuele cortex!


Dus. Als tekenen sporten is. Waarom zouden we daar niet dezelfde kennis op toepassen?
Drink 'n draw doodle - vrij werkModel teken clubje - tekening van 3 minuten
Tekenbroekje aan! Zweetbandje om en gaan! :)

Voordat ik begin met een echte tekening, waarbij ik mijn kritische eisen weer hoog heb liggen... doodle ik vaak eerst even wat. Een eerste warming-up zou je kunnen zeggen. En wie weet ook wel om echt die handspieren een beetje losjes te krijgen... In ieder geval om even in de flow te komen. Eerst wat op een leeg vel. Of op de tablet. Wat krabbeltjes. Niks belangrijks. Ik probeer wat nieuwe digitale kwastjes uit en speel met wat spontane ideetjes.

Een vrij doodle. Om los te komen, op te warmen.

Schetsen voor het boekje "Ik ga je kietelen!"Daarna ga ik pas beginnen aan het echte tekenwerk: werk in opdracht of mijn eigen strip-projecten. Eerst natuurlijk schetsen. Zoeken. Spelen met vorm en compositie. Maar dan; die eerste inktlijn!


Op dat grote witte vlak.


Door die modderplas! Over dat lege witte vlak!


SPLAsH!


Al tekenend en schetsend kom ik in een bepaalde flow, waar ik mijzelf elke keer in kan verliezen en de tijd kan vergeten. Zoekend naar perfectie. Mezelf verliezen in de wereld die ik aan het creëren ben. Een cartoon. Een illustratie of karakter. Dag in dag uit. Lekker tekenen. Het klinkt zo lekker. Prettig. Zonder te beseffen hoeveel energie het kost. Mijn lichaam, spieren zitten dan wel stil, zijn niet aan het sporten... mijn brein is echter een marathon aan het rennen! ...Totdat ik opeens tegen een muur aanloop. Geen ideeën meer heb. Er niks meer uit de pen komt. Een zogenaamd writersblock, of in dit geval... een tekenblock.


Persoonlijk geloof ik alleen niet zo zeer in een writersblock. Ik geloof niet in een blokkade. In een "er-komt-niets-meer-uit-de-pen" periode. Sporters hebben ook geen runnersblock.


Ze hebben wel een muur. En zijn gewoon doodop.Top atleten doen aan cooling downs, proberen voor zich te zien hoe ze een bepaalde hindernis nemen of uitvoering zullen gaan doen. Eten goed. Rusten goed. En waarom zouden wij als tekenaars dat niet doen?


Goed, ik ben geen sport expert. Toch probeer ik wel te luisteren naar mijn lichaam als het mij teveel wordt. Als ik tegen een soort van muur loopt of "writersblock". Hoor ik eerder; "klaar met de training. Klaar met top prestaties leveren. Tijd voor wat rust! Tijd voor iets anders." Even een cooling down. Weg van die belangrijke opdracht. Even lekker betekenisloze krabbels op papier zetten. Even iets zonder druk. Zonder prestatiedrang. En vooral, om even te eindigen met een positieve noot. Lekker doodlen!


En als het echt ernstig voelt. Laat ik het tekenen,


de pen,


de ideeen,


helemaal


los.En ga ik even iets totaal anders te doen.


Tekenbroek uit. Luie broek aan!


Socializen met vrienden werkt voor mij het beste. Filmpie kijken. Wat gamen. Hapje eten. Boekie lezen. Muziek op. Muziek maken. De hond uitlaten. De hond inladen en samen een weekendje weg. Er op uit. Even mijn brein wat rust gunnen en nieuwe inzichten opdoen. Oude prikkels loslaten en nieuwe patroontjes vinden. Even lekker sparren over iets anders dan tekenen. Simpelweg even ontspannen met een warme douche, een lekker soepje, of biertje. Crashend op de bank.


Uitrusten. Net als een top atleet.Eenvoudige vormen zijn vrij complex. Tekening van enkele uren.
Een vrije doodle om positief te eindigen na een dag tekenen.

3 weergaven

Comentários


bottom of page